recept: Bécsi szelet, Kifőzde
Bécsi szelet
(Wiener Schnitzel, bécsi borjúborda)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

70 dkg borjúcomb,
3 tojás,
0,5 dl tej, 10 dkg finomliszt,
10 dkg prézli,
zsír, só, esetleg fűszerek



A szép, friss borjúcombot, ami a diója alatti középső combrészből vétetett, megmosom, hártyáitól megtisztítom, és másfél centi vastag szeleteket vágok belőle. Ha csak kis szeleteket lehet a husiból vágni, megoldható úgy is, hogy minden második bevágást egy centivel rövidebbre veszem, így széthajtható dupla szeleteket kapok. De nem muszály a dupla mérettel bajlódni, két szelet is elfogyasztható, és a tányéron is jobban elfér. Nagyon finom borjúkarajból is, ha van kedvünk a csonttal bajlódni, az íze miatt megéri.
A szeleteket (a duplát szétnyitva) mindkét oldalán ügyesen kiklopfolom, hogy megtörjem a rostokat. Nem kalapálom laposra, legfeljebb 6-7 milliméter vékony lehet! A papírgyártás és a bécsi szelet egymástól eltérő dolog!
A szeleteket ízlés szerint megfűszerezem. A borjúhús íze kissé tejes, ezért aki akarja, lehet egy kicsit erősebben is fűszerezni. Én csak sózom, ezt így szeretem, éppen ez a tejes íz vágja mellbe az embert az első falatnál, ettől akad fenn a szemünk a gyönyörűségtől, nem a fűszer ízétől.
Sózás után lisztbe, tejjel kevert tojásba és otthon darált prézlibe forgatva kipanírozom, majd forró zsírban, erős tűzön, mindkét oldalán aranybarnára sütöm. A zsír a sütőedényben kb. 1 cm magasan áll, ha nincs benne még a hús. Hirtelen sütöm, erős tűzön, ezért kb. 5 perc alatt kész is. Tálalásig meleg helyen tartom, de nem fedem le, nehogy felpuhuljon az a finom ropogós bundája.
Petrezselymes újkrumplival és uborkasalátával, vagy egyszerűen csak krumplisalátával tálaljuk. Ha saláta vagy savanyúság nélkül fogyasztjuk, néhány citromgerezdet is tegyünk a tányér szélére, hogy a rutinosabb kosztosok a villával diszkréten megnyomkodott citrom által hagyott tócsába éppen csak beleérinthessék a húst, szemfennakadásig fokozva ezzel kulináris élvezeteiket. Ha van finom savanyúság, pl. jó magyar krumplisaláta, a citrom elmaradhat, vagy csak díszítésre használjuk. A bécsi vagy svájci krumplisaláta mellé viszont szükség lehet a citrom üde friss ízére is.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: petrezselymes újkrumpli
 uborkasaláta
 krumplisaláta
 panírozás
 bécsi krumplisaláta

Forrás: Személyes bécsi tapasztalatok és az osztrák szakácsoldalak.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.12. Utoljára frissítve: 2010.11.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-01 09:01:11 - 2.61)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez